Uparivanje hrane i vina poslednjih decenija dignuto je na pijedastal apokrifne tajne uskraćene običnim smrtnicima. Ali, budući da i obični smrtnici (ponekad) vole da uživaju u jelu, pokušaćemo kroz nekoliko primera da razbijemo predrasudu kako se tu radi o ne znam kakvoj pameti.
• Kao aperitiv uobičajeno je da se posluži suvo ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo, šeri (sherry), porto, bermet ili prošek
• Uz predjela, pihtije i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko
• Jela na bazi ribe takođe dobro idu uz suva bela vina i suve (brut i extra brut) penušavce
• Suhomesnati proizvodi poslužuju se uz suvi roze, ali ni belo suvo nije loš izbor
• Čorbe, testenina, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina
• Pržena riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, odlično se slažu s belim suvim vinima, dok ribe pečene na roštilju, te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina
• Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje je izneti na sto belo suvo ili ružičasto vino
• Žabe, puževi i jegulje, ako vas zanimaju egzotični specijaliteti, zahtevaju belo vino
• Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara robusna crvena vina.
• Velike razlike u izboru vina nude kombinacije sira s testeninama. Sirevi s mekanom testeninom najbolje ideu uz roze i crveno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli, najčešće poslužuju u kombinaciji s crvenim starim robusnim vinom
• Dezerti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, belo slatko, penušavac i likerski roze najprirodniji su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet, te likersko crveno staro slatko vino
• Poslastice poput kolača i sladoleda idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima, dok suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek
Konkretnih svakodnevnih primera o dobrom slaganju domaćih vina i hrane možete pronaći u našoj rubrici SRPSKO VINO UZ JELO FINO, a za one koji bi želeli još malo da se udube u tajne slaganje hrane i vina preporučujemo: HRANA & VINO: OSNOVNA PRAVILA.
http://www.vino.rs/wine-and-dine/vino-i ... -jelo.html
O vinima ...
O vinima ...
Sve u zivotu je stvar izbora