Tequila

Post Reply
User avatar
Gilgamesh
Posts: 1123
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:09 pm
Contact:

Tequila

Post by Gilgamesh »

Tekila (šp. Tequila) je alkoholno piće koje se proizvodi okolini Tekile, grada u zapadnomeksičkoj državi Halisko. Pravi se od biljke plave agave i sadrži 35—55% alkohola. Piće je u Tekili prvi put proizvedeno u 16. vijeku. No već su Asteci, prije dolaska konkvistadora 1521, pravili fermentirano piće od agave koje su zvali oktli (octli), a koje je kasnije dobilo popularnije ime - pulke (pulque). Kad su Španci iscrpili zalihe brendija, počeli su destilisati astečko piće.

Oko 1600, Don Pedro Sančez od Tagle, markiz od Altamira, počeo je sa intenzivnom proizvodnjom tekile u prvoj „fabrici“ u modernom Halisku. Godine 1608. kolonijalni guverner je uveo porez na ovaj proizvod. Tekila kakvu danas poznajemo počela se proizvoditi početkom 19. vijeka u Gvadalahari, a u 20. vijeku postala je popularna širom svijeta. Polja plave agave i drevne destilerije u okolici Tekile danas su na popisu svjetske baštine. Neke se vrste tekile i dalje proizvode u porodičnim destilerijama, dok se najpoznatije proizvode u velikim multinacionalnim korporacijama. U Meksiku preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsta tekile, dok je ukupno registrovano preko 2000 vrsta tekile.
Vrste
Polja agave, Meksiko

Tekila se obično klasifikuje u pet kategorija:

oro (zlatna) — tekila koja je mlada i iskvarena, što znači da se dodaju karamel, šećer ili glicerin tako da slični ukusu starije tekile.
blanko (bela) ili plata (srebrna) — belo alkoholno piće.
reposado (odležala) — „odležala“ je minimalno 2 meseca, ali kraće od godinu dana u hrastovoj buradi.
anjeho (stara ili određeno godište) — „odležala“ je minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovoj buradi.
ekstra anjeho (ekstra stara) — „odležala“ je minimalno 3 godine u hrastovoj buradi. Ova kategorija uvedena je u martu 2006.

Proces starenja menja boju tekile, ali katkad se nezavisno od starosti dodaje karamel kako bi se dobila tamna boja. Što je starija, tekila je tamnija, dok je tek proizvedena bezbojna. Pogrešno je shvatanje da neke tekile imaju crva u boci. Crv je zapravo jedna vrsta moljca Hypopta agavis koji živi na agavi. Pronalazak moljca na biljkama tokom procesa proizvodnje rezultira nižim kvalitetom proizvoda.
Konzumiranje

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, na način koji se zove tekila kruda, katkad nazvana i „poliži—srkni—posiši“, a koji se odnosi na način kombinovanja sastojaka. Osoba koja pije tekilu, ovlaži stražnji dio dlana između palca i kažiprsta i posoli ga. Zatim poliže so, popije tekilu i posiše limun. So ublažava žestinu tekile, dok voće uravnotežuje i začinjuje okus.

U Meksiku se tekila pije sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a može i od paradajza ili čilija, tako da se naizmjenično piju jednake količine tekile i sangrije. U Njemačkoj i još nekim državama umesto soli i limuna koristi se cimet i kriška narandže.
Sve u zivotu je stvar izbora
User avatar
Gilgamesh
Posts: 1123
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:09 pm
Contact:

Tequila

Post by Gilgamesh »

Image

Tequila
Sve u zivotu je stvar izbora
User avatar
Gilgamesh
Posts: 1123
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:09 pm
Contact:

Tequila

Post by Gilgamesh »

Image

Tequila
Sve u zivotu je stvar izbora
User avatar
Gilgamesh
Posts: 1123
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:09 pm
Contact:

Tequila

Post by Gilgamesh »

Image

Tequila - veliki izbor
Sve u zivotu je stvar izbora
rradule
Site Admin
Posts: 399
Joined: Sun Mar 10, 2013 12:09 pm

Tequila

Post by rradule »

Image

Image

Tequila - flaša u obliku pištolja
Post Reply

Return to “Piće”