Kako ubrzati rad računara na Windows -u 10

Kompjuterski saveti, trikovi i rešenja za Windows 10.
Post Reply
rradule
Site Admin
Posts: 399
Joined: Sun Mar 10, 2013 12:09 pm

Kako ubrzati rad računara na Windows -u 10

Post by rradule »

Kako ubrzati rad računara na Windows -u 10

Prilikom otvaranja Start menija primetili ste glatke animacije, koje se pojavljuju i kada se minimizuje ili povećava prozor i dr. u Windows -u 10. Ove animacije izgledaju lepo, pogotovu ako volite animacije. Razlog onih kojima se ne dopadaju ove animacije je što usporavaju rad (sistem) i radije bi voleli da ih isključe.

Da biste isključili sve animacije u Windows -u 10 otvorite:

Start => Settings => Ease of Access (Narrator, magnifier, high contrast) => Other options, pa pod opcijom Play animations in Windows pomerite klizač na Off.

Animacija više neće biti prilikom otvaranja menija, minimizovanja ili maksimizovanja prozora i dr. ali će sve raditi mnogo brže.

Image

Animacije možete isključiti i na tabletu ili telefonu što će ubrzati njihov rad, posebno onih uređaja koji imaju "ograničene resurse".
rradule
Site Admin
Posts: 399
Joined: Sun Mar 10, 2013 12:09 pm

Kako ubrzati kompjuter

Post by rradule »

Kako ubrzati kompjuter sa instaliranim Windows -om 10

Još jedan način koji može ubrzati kompjuter je da isključite programe koji rade u pozadini (Background apps).
Ove aplikacije rade u pozadini bez obzira na to da li ih koristite ili ne. Radom u pozadini ažurira se nova verzija aplikacije, dobijaju se nove vesti, šalju razna obaveštenja ili primaju razne druge informacije.
Da bi isključili pojedine ili sve programe koji rade u pozadini (Background apps) otvorite:

Start => Settings => Privacy (Location, Camera) => Background apps.

Pod Background apps, pomeranjem klizača na "Off" možete isključiti sledeće programe ako ih ne koristite, a koji rade u pozadini: Alarm & Clock, Calendar, Get Office, Groove Music, Maps, Microsoft Edge, People, People, Phone, Photos, Skype video, Store, Weather, Xbox i ostale koje ste instalirali a mogu se naći na ovom spisku. Restart nije potreban. Ako se predomislite bilo koju aplikaciju možete opet uključiti pomeranjem klizača na "On".

Image

Dok su sve aplikacije (Background apps) bile uključene, zauzeće procesora je stalno bilo od 70% do 100%. Sistemski disk je isto tako stalno bio aktivan, itd. Isključivanjem aplikacija koje ne koristimo zauzeće procesora se drastično smanjilo, lampica za hard disk na kućištu manje treperi i kompjuter sada radi mnogo brže.

Ovim se može produžiti i vreme rada na laptopu kada se koristi dok je na bateriji, na tabletu ili mobilnom telefonu.
Post Reply

Return to “Windows 10”