Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
djuture.com - Najbolji besplatni programi

mapa sajta

mapa sajta - Najbolji besplatni programi mapa sajta – Najbolji besplatni programi za download

[wp-realtime-sitemap]

 

Mapa sajta (XML Sitemap) je lista svih veza (URL) vašeg web sajta. Ona služi da pretraživači identifikuju sve stranice i organizaciju podataka na vašoj prezentaciji.

Postojanje mape sajta povećava vidljivost vašeg sajta u pretraživačima kao što su: Google, Bing, Baidu, Yandex, Yahoo, duckduckgo, lycos itd. Format .XML u kome se smešta mapa sajta je prihvaćen od većine pretraživača kao standardni. Pored URL -a u mapu sajta mogu se ubaciti i drugi bitni podaci kao što su: datum kada je stranica zadnji put ažurirana, koliko se često ažurira, koliko je bitna itd. XML Mapa sajta nije alat za SEO (Search Engine Optimization) i ne utiče na poziciju sajta, ali pomaže internet pretraživačima da preciznije sagledaju sajt i ubace ga u svoju pretragu. Mapa je posebno korisna ako vam je sajt nov, ako stalno menjate sadržaj, ako imate puno stranica, ako sajt ima složenu navigaciju i dr. Sitemap je koristan i ako je prezentacija rađena u CMS -u (Content Management System ili sistem za dinamičko upravljanje sadržajem) kao što su: WordPress, Drupal, Joomla, PhpBB, PrestaShop, OpenCart, Magento…

Ima i nekoliko ograničenja vezanih za mapu sajta. Jedna XML Sitemap datoteka ne može sadržati više od 50.000 veza (linkova) i ne može biti veća od deset megabajta (10 Mb).

Mapa sajta se može uraditi preko specijalizovanih programa ili preko online generatora. Jedan od boljih sajtova gde se može generisati mapa sajta je Web-site-map. Jedan od razloga zbog kojeg preporučujemo ovaj sajt je što pored generisanja mape sajta vrši proveru loših veza (Broken link checker), podržava sve jezike i pisma, prioritetne stranice se mogu generisati i ručno i automatski, postoji Sitemap validator koji nakon generisanja proverava datoteku sitemap.xml, i dr. Datoteku sitemap.xml skinite sa download strane ovog sajta i prekopirajte u root na serveru gde se nalazi vaš sajt. Ovako pripremljenu mapu sajta prijavite na pretraživače putem njihovih Webmaster tools -a.

Pored svega ovoga, mapa sajta, može poslužiti i posetiocima sajta da lakše pronađu tražene stranice, posebno ako ima puno sadržaja.