Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
Rufus

Rufus

Rufus – program za pravljenje butabilnog USB flash diska

Novi laptopovi često stižu bez optičkih uređaja, tako da se podizanje sistema mora uraditi sa usb fleš diska. Za pravljenje butabilnog usb flash diska najbolji je besplatni program Rufus.

Rufus nije potrebno instalirati, tako da se može koristiti i sa prenosnih uređaja pokretanjem rufus-2.2.exe datoteke. Kada ga startujete videćete da je interfejs jednostavan, da su opcije pregledne i logično raspoređene. Sve ćete podesiti u roku od nekoliko minuta.

Rufus - podešavanje
Da biste napravili butabilni USB prvo odredite fleš disk na kojem ćete napraviti instalaciju (Device). Drugo što treba da uradite je da izaberete .iso fajl u kome se nalazi “slika diska”. Čekirate “Create a bootable disk using”, u padajućem meniju izaberete “ISO image”, pa zatim klikom na ikonicu odredite putanju na hard disku gde se nalazi ISO slika diska. Sve ostale opcije su postavljene standardno (po Default -tu). Klikom na “Start” dugme pokrenućete proces pravljenja usb diska.

Pravljenje USB fleš diska

Ukoliko želite da podešavate i ostale opcije na raspolaganju su vam “Partition Scheme and target system type” (šema particije, MBR ili GPT i tip sistema, BIOS ili UEFI), “File system” (FAT, FAT32, NTFS, UDF i exFAT), “Cluster size”, gde se određuje veličina klastera (od 512 bajta do 64 kilobajta), “New volume label”, gde možete uneti naziv usb diska, “Check device for bad blocks”, gde možete proveriti ima li loših sektora na usb fleš disku (1-4 prolaza).
Pored instalacija za operativne sisteme, mogu se napraviti i butabilni USB za flešovanje BIOS-a, za ubacivanje firmware-a za DVD ili BD rezače i druge uređaje, za pokretanje low-level programa za formatiranje hard diskova, backup programa (filezilla) i sličnih alata koji se pokreću iz ms-dos ili freeDOS-a.

Instalacija linuksa ili windowsa sa usb flash diska je najbrža, a sa besplatnim programom Rufus ćete najbrže napraviti butabilan USB flash disk. Program troši malo sistemskih resursa i radi bez greške.
Operativni sistemi na kojima radi su: WindowsXP, Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10, 32-bitni i 64-bitni.

Ako često pravite butabilne usb fleš instalacije Rufus je pravi izbor za taj zadatak.

Rufus download free:

Program za butabilni usb