Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
Wise Disk Cleaner

Wise Disk Cleaner

Wise Disk Cleaner – čišćenje kompjutera za početnike

Posle intezivnog korišćenja, vremenom, brzina računara značajno opadne. Ovo se dešava zbog “repova” tj. ostataka koji se nagomilavaju posle deinstaliranja neke aplikacije, od privremenih Internet datoteka, sistemskih datoteka, log fajlova, office ili libre temp, index fajlova, thumbs.db i raznih drugih nepotrebnih datoteka. Svi ovi fajlovi zauzimaju i dosta dragocenog prostora na tvrdom disku (HDD). Zbog svega ovoga, normalno, postoje programi (kao Wise Disk Cleaner) koji brišu ove tragove, ubrzavaju rad računara i oslobađaju nepotrebno zauzet prostor na hard disk -u.

Wise Disk Cleaner je jedan od najboljih besplatnih programa za čišćenje hard diska, kao što sam naziv programa govori (Wise – Mudar, Učen, Obavešten). Vizuelno je lep, brz i jednostavan za korišćenje. Postoje četiri glavne opcije u Wise Disk Cleaner -u i to: Common Cleaner, Advanced Cleaner, Slimming System i Disk Defrag.

Wise Disk CleanerCommon CleanerCleaning completedBest Cleaner

Common Cleaner je opcija za početnike i većinu korisnika. Kod ove opcije koriste se podrazumevane vrednosti programa. Kliknete na Scan zeleno dugme, koje se nalazi u desnom gornjem uglu, program će pronaći datoteke koje treba očistiti, izbaciće njihov broj i veličinu u megabajtima(MB) ili Gigabajtima(GB). Sledeće što treba kliknuti je Clean isto zeleno dugme na istom mestu kao i Scan dugme. To je sve. Brzo i jednostavno. Pod opcijom Common Cleaner možete videti na desnoj strani i ukupnu veličinu oslobođenog prostora. Može se zakazati i automatsko brisanje (Scheduler) na dnevnom, sedmičnom i mesečnom nivou ili prilikom logovanja, prema vašoj potrebi.

Advanced Cleaner

Advanced Cleaner je za naprednije korisnike. Ovde možete podešavati razne parametre kao ručno selektovanje direktorijuma koji treba očistiti, možete brisati fajlove određene ekstenzije, isključiti pojedine direktorijume iz skeniranja, prilikom brisanja fajlova možete izabrati da ih obriše permanentno ili ukoliko niste sigurni možete ih poslati u kantu za otpatke (Recycle Bin) itd. U podešavanjima možete kreirati “Clean with 1-click” ikonicu i stavite je na radnu površinu (Desktop). Klikom na ovu ikonicu čistite vaš hard disk od nepotrebnih fajlova bez uključivanja Wise Disk Cleaner -a.

Slimming System

U Slimming System opciji možete izbrisati nepotrebne Windows datoteke kao što su instalacije (iz Windows Installer Baseline Cache), ažuriranja (updates), Help fajlove, Wallpaper -e, uzorci (samples) i sl. Advanced Cleaner i Slimming System opcije koristite na sopstvenu odgovornost.

Pod Disk Defrag opcijom za defragmentaciju diskova imate tri izbora Analyze, Defragment i Full Optimization. Klikom na Analyze dobićete jasan grafički prikaz stanja hard diska. Bela – Prazan prostor, Siva – Nekorišćen prostor, Plava – Direktorijum, Zelena – Datoteka(fajl), Crvena – Fragmentovano, Žuta – Sistemske datoteke(sistemski fajl), Ljubičasto – MFT(Master File Table). Klikom na Defragment će se izvršiti defragmentacija HDD-a (fajlovi koji nemogu biti pomereni ili su zaključani će se preskočiti).

Disk defragmentation  Disk defrag, Clusters colors

Klikom na Full Optimization izvršiće se defragmentacija fajlova i preuređenje istih, bez obzira da li su fragmentovani ili ne, radi popune “rupa” na površini tvrdog diska, oslobađanja prostora i ubrzanja pristupa podacima. Kada program prepozna SSD izbaciće upozorenje, jer defragmentacija drastično smanjuje životni vek SSD diskova pa se ne preporučuje kod istih.

Podržani operativni sistemi Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, kako 32-bitni tako i 64-bitni. Minimalni hardverski zahtevi su CPU: Pentium 233 MHz ili jači, RAM: 128 MB ili veća, Mesto na disku minimum je 10 MB.

Posle CCleaner -a, koji smo jedino koristili, Wise Disk Cleaner je očistio preko 500 Mb nepotrebnih datoteka, što dokazuje da je odličan besplatan program, koji možete koristiti s vremena na vreme kada primetite usporenje rada kompjutera.

Link za skidanje programa:

Disk cleanup besplatni program