Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
CPU-Z

CPU-Z

CPU-Z system monitor

CPU-Z je mali besplatan program koji prikuplja i prikazuje sistemske informacije o procesoru i nekim komponentama vašeg računara. CPU-Z ima jednostavan interfejs koji se godinama nije menjao. Pošto je namena ovog programa informacija o komponentama izgled i nije toliko važan.

CPU - procesor cpu-z mainboard - matična ploča

Kad startujete program proći će desetak sekundi dok program učita sve module i prikupi informacije i sortira ih u jezičke: CPU (informacije i očitavanja vezana za procesor), Caches (informacije o L1, L2, L3, L4 keš memoriji koju koristi procesor (CPU)), Mainboard (osnovni podaci vezani za matičnu ploču), Memory (sve vezano za memoriju), SPD (Serial presence detect – Podaci iz EEPROM čipa smeštenog na memoriji), Graphics (informacije o grafičkoj kartici ili grafičkim karticama ako ih ima više), Bench (ovde se može testirati procesor (CPU Benchmark)), About (podaci o verziji programa CPU-Z).

graphics grafička kartica  cpu-z SPD

Informacije koje su prikazane su: Naziv procesora, kodno ime procesora, podnožje (socket), tehnologija izrade, brzina procesora, voltaža procesora, instrukcije koje podržava (npr. MMX, SSE2, SSE3, AES…), keš memorija procesora, naziv matične ploče, naziv čipseta na matičnoj ploči, verzija BIOS -a na matičnoj ploči, vrsta grafičkog interfejsa na matičnoj ploči, naziv grafičke kartice, vrsta i kapacitet memorije na grafičkoj kartici, tip sistemske memorije, kapacitet memorije, SPD, ostale bitne podatke za memoriju i još puno toga.

cpu informacije  informacije o grafičkoj kartici

Neki podaci o procesoru i memoriji se prikazuju u realnom vremenu.
Pritiskom na тастер F5 omogućava se snimanje trenutnog ekrana programa u Bitmap formatu (.bmp). Pritiskom na тастер F6 kopira se tekuća stranica u clipboard. Isto tako svi podaci se mogu snimiti u tekstualni format (.txt) ili u html format (.html).

CPU-Z minimalno koristi resurse računara za rad. Postoje 32 -bitna i 64 -bitna verzija ovog programa.

Radi na Windows -u NT 4.0, Windows -u 98, Windows -u ME, Windows -u 2000, Windows -u XP, Windows -u Vista, Windows -u 7, Windows -u 8/8.1 i Windows -u 10, a možete skinuti i verziju za Android. CPU Z je besplatan program koji prikazuje vredne informacije, a preko njega se čak mogu identifikovati i neke nepoznate komponente.

Link za skidanje programa:

CPU Z besplatan program – download

neki od ostalih postova