Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
IZArc

IZArc

IZArc fajl arhiver koji podržava veliki broj arhivskih formata

IZArc je odličan mali fajl arhiver, sa kojim se mogu pakovati i otpakivati različiti formati arhiva.

Program podržava rad sa velikim brojem arhiva. Pored čestih ZIP, RAR i 7-ZIP ovaj arhiver podržava i sledeće formate: A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CDI, CAB, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, IZE, JAR, LHA, LIB, LZH, MBF, MDF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XPI, XXE, YZ1, Z, ZOO.

IZArc fajl arhiver

Pored osnovnih funkcija pakovanja i otvaranja fajl arhiva, IZArc može otvarati i CD slike (CD images) kao što su: ISO, BIN, MDF, NRG, IMG, C2D, PDI, CDI.
Ovaj program ima veoma jednostavan interfejs i lak je za upotrebu, tako da je potrebno veoma malo vremena da se prosečan korisnik navikne na njega. Može se integrisati u Windows Explorer kontekst meni, tako da možete raditi sa arhivama bez pokretanja samog programa. Postoji i opcija skeniranja i provere arhiva antivirusom prilikom raspakivanja. Još jedna veoma korisna karakteristika je direktna konverzija manje poznate vrste arhive u onu koja se češće koristi, kao što su rar, 7-zip ili zip. Sa IZArc-om možete i zaključati arhive sa jakom 256-bitnom zaštitom (256-bit AES encryption).

Kako kompresovati datoteke?

Kada pokrenete IZArc, izaberite “New Archive” (File => New Archive ili kliknite na dugme “New”). Otvoriće se novi prozor u kome treba da izaberete direktorijum gde želite da snimite kompresovanu arhivu.

New Archive

Sledeći korak je da ukucate naziv arhive i kliknete na dugme “Open”.

Selection

Iskočiće prozor “Add Files” gde ćete odabrati jedan ili više fajlova koje želite da zapakujete. Da biste selektovali više fajlova držite pritisnut Ctrl taster na tastaturi.

Options (Opcije)

U prozoru Add Files pod jezičkom “Options” možete izabrati tip arhive (Zip, Gzip, 7-zip, Jar, Tar itd.), nivo kompresije (Normal, Fast, Super Fast, Maximal), vrstu enkripcije (AES-256, PK ZIP v2.0 i dr.) i lozinku za zaključavanje ako želite da zaštitite arhivu. Kada ste sve podesili kliknite na “OK”.

Add to Archive File

Drugi način na koji možete lako kompresovati datoteke je desnim klikom na jednu ili više njih i iz kontekst menija Windows Explorera izaberite IZArc => Add To Archive File…, ili IZArc => Add To imefajla.zip, ako želite da direktno “zipujete” fajl.

Kako raspakovati datoteke?

Iz menija “File” izaberite “Open Archive”, obeležite datoteku za raspakivanje i kliknite na “Open”.

Open Archive

Iz menija Action izaberite Extract (ili kliknite na dugme Extract).

Extract

Pojaviće se prozor gde trebate da odaberete putanju do direktorijuma gde želite da datoteka bude raspakovana. Na kraju kliknite na dugme “Extract”.

Desni klik Extract

Još jedan način na koji možete lako raspakovati arhivu je desni klik na nju i iz kontekst menija Windows Explorera izaberite IZArc => Extract to…. Opet će se pojaviti prozor gde izaberete putanju do direktorijuma gde želite da raspakujete arhivu i kliknete na dugme “Extract”.

Portabl IZArc2Go

IZArc2Go je portabl verzija ovog programa, koja ima sve funkcije kao i verzija koja se instalira. Kada skinete portabl verziju pokrenite instalaciju IZArc2Go_4.2.exe i pratite korake. Najbitniji deo instalacije je da izaberete putanju do USB fleške. Kada je instalacija završena program možete pokrenuti dvoklikom na IZArc2Go.exe.
***
Ovaj fajl arhiver se može instalirati na Windowsima XP, Vista, 7, 8/8.1 i 10. Radi i na 32-bitnim i na 64-bitnim verzijama Windows -a. Postoji i verzija ovog besplatnog programa koja radi na iOS -u, tj. na iPhone, iPad i iPod Touch uređajima. Program je preveden na više od četrdeset jezika. Jezik možete promeniti preko menija Options => Language pa izaberete jezik.
Ovaj fajl arhiver, sa kojim možete pakovati i raspakivati preko pedeset formata, koji ima i druge korisne funkcije i alate je besplatan program.
Dobro je imati instaliran jedan ovakav program koji ima podršku za rad sa velikim brojem arhivskih formata na jednom mestu.

Ovaj besplatan program se može skinuti sa adrese:

Besplatan program za arhiviranje fajlova