Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
7-Zip – 7z archiver

7-Zip – 7z archiver

7-Zip – 7z archiver – pakovanje i raspakivanje datoteke

7-Zip – 7z archiver je fajl arhiver koji će vam pomoći da raspakujete kompresovane fajlove ili da zapakujete svoje datoteke sa visokim stepenom kompresije. Program podržava dosta formata za kompresiju (pakovanje) i dekompresiju (raspakivanje): 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP i WIM a može da raspakuje ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR i Z formate. Kod ZIP i GZIP formata, 7Zip – 7z archiver obezbeđuje kompresije koje su 2-10% bolje od onih koje pružaju PKZip, WinZip i drugi programi za arhiviranje.

7-ZipFile manager

Format .7z za arhiviranje postiže i do 40% veću kompresiju u odnosu na svog vršnjaka . zip format. Negde se navodi da ta razlika ide od 30% – 70%, ali to sve zavisi od fajla do fajla koji se koriste pri testiranju. Pored visokog stepena kompresije .7z karakteriše i jaka AES-256 enkripcija (zaštita datoteka lozinkom i šifrovanje imena fajlova), sposobnost korišćenja bilo koje kompresije, konverzije ili metode enkripcije, pravljenje samoraspakujuće arhive za .7z format, podrška za fajlove do veličine 16000000000 Gb, unicode imena datoteka, integracija u “Windows context meni”, ima otvorenu arhitekturu, tako da može da podrži bilo koje nove metode kompresije, 64-bitna verzija, jednostavan interfejs i dr.

Gomila opcija koje se po automatizmu smeštaju prilikom instalacije u Windows context meni štedi dosta vremena kada se arhivira ili kada treba raspakovati puno arhiva. Ukoliko ne želite da ove opcije budu u context meniju, lako se uklanjaju iz samog programa. Aplikacije koje podržavaju .7z arhive su WinRAR, PowerArchiver, TUGZip, IZArc.

7-Zip – 7z archiver radi na operativnim sistemima Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 (32-bitne i 64-bitne verzije), kao i na Linux -u preko komandne linije. Verzija 7-Zip – 7z archiver -a za linux napravljena je od strane nezavisnih programera.

Lokalizovan je na preko 80 jezika. Program je otvorenog koda pod GNU LGPL licencom i potpuno je besplatan.

7-Zip – 7z archiver je softver koji svakako treba instalirati na računar. Zauzima veoma malo prostora na tvrdom disku, odrađuje veliki posao pošto su datoteke koje skidamo sa interneta uglavnom zapakovane različitim programima u različite formate. 7zip otvara gotovo sve.

Link za skidanje programa:

7zip besplatan zip unzip program