Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
CheckDisk – program za hard disk

CheckDisk – program za hard disk

CheckDisk – program za hard disk

Pronalaženje i popravka grešaka na površini hard diska je važna za sve korisnike, najviše zbog podataka koji su zabeleženi na tvrdom disku i za njegov brži, dug i siguran rad. Iako Windows operativni sistem ima aplikaciju koja je namenjena za ovaj posao (Error checking), postoje i besplatni programi koji ovo odrađuju jednako dobro ili bolje. CheckDisk – program za hard disk je jedan od takvih koji proverava stanje na čvrstom disku i u slučaju da postoje greške pokušaće da ih popravi.

checkdisk

Kada startujete CheckDisk videćete da je interfejs minimalan i lak za korišćenje. Jedino što treba da uradite je da izaberete disk koji hoćete da proverite, izaberete jednu od raspoloživih opcija i pokrenete skeniranje.

U windows -u 7, windows -u 8 / 8.1 i Windows -u 10 program treba pokrenuti kao administrator (desni klik na CheckDisk ikonicu pa klik na Run as administrator).

Run as administrator

Možete da izaberete standardni (Standard) ili puni test (Thorough). Standardno skeniranje traje kratko, dok kompletno skeniranje ima više faza tako da i duže traje. Puni test vrši i dodatnu proveru sektora i sposoban je da pronađe loše sektore na disku i označi ih kao takve. Ukoliko CheckDisk naiđe na dosta grešaka, da bi ih popravio u nekim slučajevima može zahtevati restart računara.
Pre skeniranja snimite sve datoteke na kojima radite i isključite sve programe koji su aktivni. Ovo se preporučuje da bi se sprečio eventualni gubitak podataka.

Program radi kako sa “običnim” hard diskovima, tako i sa SCSI i RAID tvrdim diskovima. Postoje 32-bitna i 64-bitna verzija programa. CheckDisk – program za hard disk možete pokrenuti sa CD -a i sa USB fleša. Program je besplatan.

CheckDisk je je moćan alat za ispitivanje (chkdsk) i popravku grešaka na hard disku i radi svoj posao besprekorno. Uz to je jednostavan za upotrebu, ne zahteva instalaciju, pogodan je za manje iskusne korisnike, kao i za sve koji žele jednostavan program za proveru i popravljanje grešaka na hard disk -u.

 

Link za download check disk programa:

paehl sajt ili sa google drive -a

neki od ostalih postova