Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
OOoTranslit

OOoTranslit

OOoTranslit preslovljavanje iz latinice u ćirilicu

OOoTranslit je besplatan i slobodan dodatak za programe Writer i Calc kancelarijskog paketa LibreOffice, koji omogućava brzo i jednostavno dvosmerno preslovljavanje teksta, latinica u ćirilicu i ćirilica u latinicu, u okviru izabranog teksta i ćelija ili nad kompletnim dokumentom. Obuhvaćen je rad sa svim slovima srpske azbuke i abecede. OOoTranslit je inicijalno napisan za GNU/Linux verziju paketa, ali je potpuno funkcionalan i na operativnim sistemima Windows i Mac OS X. OOoTranslit može da se koristi na svim izdanjima paketa LibreOffice-a. Autor dodatka OOoTranslit je Aleksandar Urošević iz Kragujevca (Srbija).

OOoTranslit - Prozor 

LibreOffice je besplatan office paket za Windows, Macintosh i Linux. Paket sadrži šest programa za obradu teksta, za tabele, grafičke prezentacije, za kreiranje baze podataka, za dijagrame, crteže i šeme. Programi su: Writer, Calc, Impress, Draw, Base i Math. Libre ofis je nastao na osnovu OpenOffice -a. Lokalizovan je na preko stotinu svetskih jezika. Instalacioni paket stiže sa lokalizovanom ćirilicom i latinicom, koja je razvijena u saradnji zajednice korisnika i Matematičkog fakulteta u Beogradu. LibreOffice čita i piše dokumente i datoteke kako iz Microsoft Office paketa tako i drugih sličnih paketa. Interfejs je veoma jednostavan i lak za upotrebu sa puno opcija. LibreOfice ima veoma malu hardversku zahtevnost.

Writer je glavna komponenta ovog paketa i najčešće se koristi. Služi za kompletnu obradu teksta.
Calc služi za rad sa tabelarnim dokumentima i za obavljanje složenih proračuna.
Impress se koristi za izradu multimedijalnih prezentacija i slajdova. Podržava različite efekte, animacije, multimedijelne pozadine, zvuk, video, uređivanje teksta.
Draw omogućava iscrtavanje jednostavnih i složenih dijagrama i skica.
Base se koristi za projektovanje, korišćenje i održavanje baza podataka.
Math je jednostavan uređivač (editor) matematičkih, hemijskih i drugih jednačina i formula koje se mogu kasnije ubacivati u tekstualni dokumenat.

LibreOffice je uvršten u puno GNU/Linux distribucija kao standardni kancelarijski paket. Više o Libre Office -u možete pročitati ovde.

Linkovi za download:

download dodatka za LibreOffice

extensions.libreoffice.org