Najbolji besplatni programi za skidanje. Najnovije aplikacije za Windows 10. Najpopularniji kompjuterski softver za download, tutorijali, saveti i trikovi.
 
Avast besplatni antivirus program

Avast besplatni antivirus program

Avast besplatni antivirus program za Windows i Android telefone

Avast besplatni antivirus program sa preko 230 miliona preuzimanja je jedan od najkorišćenijih na Microsoft Windows -ima, MacOS i Android operativnim sistemima. Pruža odličnu zaštitu komputera od svih vrsta virusa.

Avast besplatni antivirus program
Interfejs Avasta je moderan, nije prenatrpan i lako je snaći se u njemu. Podešavanja Avasta su podeljena na Opšte, Komponente, Obnavljanje, Registracija, Rešavanje problema i O Avast-u.

U meniju “Opšte” podešavate sve vezano za program kao što je prikaz ikonice avasta u systray-u, menjanje jezika, podešavanje zvukova, podešavanje iskačućih prozora (Pop-up) sa informacijama, Lozinka gde možete pojedine delove avasta zaštititi šifrom, brisanje istorije skeniranja i podešavanje brisanja logova skeniranja i dr.

U meniju “Komponente” podešavate zaštitu datoteka (Štit datoteka), zaštitu e-maila (Štit za e-mail), Web zaštitu. Pored ovih postoje i dve jako korisne funkcije Software Updater i Browser Cleanup.

Software Updater automatski ažurira vaše programe, čineći kompjuter bezbednijim, jer su novije verzije programa otpornije na viruse i na slabosti koje hakeri vešto znaju da iskoriste kod starijih aplikacija.

Browser Cleanup briše maliciozne dodatke i toolbarove iz pretraživača (browsera). Ovi toolbarovi mogu drastično da uspore rad browsera, ukradu vaše podatke ili vam onemogućavaju bilo kakav normalan rad u browseru i surfovanje internetom.

Browser Cleanup veoma uspešno uklanja ove dodatke i toolbarove i preporuka je da se povremeno pokrene čišćenje pretraživača. Browser Cleanup pokrećete tako što otvorite glavni prozor Avasta=>Skeniraj=>Skeniraj za dodatke u pretraživačima.

Pored ovih koje smo naveli, a smatramo da su najbitnija, meni “Komponente” ima još dosta drugih podešavanja.

Meni Komponente

U meniju “Obnavljanje” podešavate ažuriranje virusnih baza i ažuriranje programa. Možete da izaberete automatsko ili ručno ažuriranje, vreme ažuriranja (npr. na svakih 24 sata).

Podešavanje opcija u prethodno opisanim menijima su bitne za Avast besplatni antivirus program i njegovo funkcionisanje.
Jako korisna funkcija u okviru Avasta je pokretanje sumnjivih programa u “Sandbox-u”. Kada pokrenete neki program za koji Avast “sumnja” da sadrži virus, otvoriće ga i testirati u tzv. Sandbox-u i tako sprečiti da napravi bilo kakvu štetu na kompjuteru.

Licenca

Za Avast besplatni antivirus program dobija se licenca koja važi godinu dana. Svake godine, posle isteka licence, potrebno je ažurirati istu. To se može uraditi na dva načina. Prvi je da na sajtu avast.com ostavite podatke i e-mail adresu na koju će vam stići licenca (Get free licence). Dobijeni ključ je potrebno uneti preko menija Registracija=>Registracija van mreže=>Unesi novi ključ/licencu=>Unesete ključ koji ste dobili preko e-maila=>U redu.

Standardna zaštita

Drugi način je direktno iz programa gde u meniju Registracija kliknete na Registruj odmah=>izaberete standardnu zaštitu ukucate vaš e-mail=>klik na Register i program će automatski biti licenciran za sledećih 365 dana.

Registracija

Program u radu ne troši puno sistemskih resursa. Avast antivirus program koristi iste antivirus, anti spyware i anti malware metode skeniranja kao što imaju i plaćene verzije ovog antivirusnog programa. Veoma je efikasan jer se stalno ažurira. Avast Free Antivirus je višejezičan (preko 45 jezika), a na kom jeziku ćete ga koristiti određujete prilikom instalacije. Postoji i verzija Avast antivirusa za android koja je isto tako besplatna.

Ukoliko želite da deinstalirate Avast besplatni antivirus program preuzmite besplatan program avastclear.exe koji će perfektno izbrisati Avast i očistiti sve tragove koje je ostavio na hard disku i u registry bazi.

Besplatna verzija Avasta može se skinuti sa web adrese:
Avast antivirus

Antivirus za android telefone možete skinuti sa adrese:
Besplatan antivirus za android